Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Gezond blijven

Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken? Misschien heeft u iets aan deze adviezen.

Informatie opzoeken

Zoek van te voren informatie op over wat er met u kan gebeuren als u stopt met roken. Welke ontwenningsverschijnselen kunt u krijgen? Wat zijn voor u de moeilijke momenten? Als u weet wat u te wachten staat, kunt u zich daarop voorbereiden.

Kies een dag

Kies een dag uit waarop u stopt met roken. Ga vanaf die dag niet alleen minderen, maar stop er helemaal mee.

Vertel het iedereen

Vertel iedereen dat u een serieuze poging doet om te stoppen met roken. En vraag mensen of ze hier rekening mee willen houden door geen sigaret aan te bieden of niet te roken waar u bij bent.

Verleidingen wegnemen

Tips om niet in de verleiding te komen:

  • Gooi alles weg wat met het roken te maken heeft: aanstekers, vloeitjes, sigaretten, shag, enzovoort.
  • Vermijd (in ieder geval de eerste tijd) plaatsen of gebeurtenissen waar gerookt wordt. Ga bijvoorbeeld niet naar een feestje als daar veel gerookt wordt.
  • Spreek vaker af met mensen die niet roken.

Streng zijn en positief blijven

Streng zijn voor uzelf is belangrijk als u wilt stoppen. Uw zelfdiscipline moet sterker zijn dan de verleiding. Herinner uzelf er steeds aan waarom u stopt met roken. Blijf positief en blijf erin geloven dat u het kunt. Beloon uzelf eventueel ook met een klein cadeautje. Bijvoorbeeld om de maand dat u gestopt bent.

Afleiding zoeken

Afleiding kan helpen! Bedenkt van tevoren wat u gaat doen als u toch in de verleiding komt om te gaan roken. Een boek lezen of een praatje maken met iemand kan al voldoende zijn. Maar u kunt ook juist iets actiefs gaan doen, zoals hardlopen of een eind fietsen.

Doorgaan

Misschien vindt u het erg moeilijk om vol te houden en steekt u toch weer een sigaret op. Denk dan niet direct dat u het niet kunt en dat u weer bent begonnen met roken. Stop gewoon opnieuw.

Zelfhulp of cursus

Er is allerlei ondersteuning voor mensen die zelfstandig proberen te stoppen met roken:

  • Stoppen met roken-apps voor op de smartphone.
  • Interactieve zelfhulpprogramma's op internet.
  • Zelfhulpboeken over stoppen met roken. Deze zijn ook te leen in de bibliotheek.
  • Een cursus of training.

Meer informatie over goede stopmethoden vindt u op de website Ikstopnu.nl. Uw huisarts kan u helpen om de aanpak te kiezen die bij u past.

Hulp van de huisarts

Uw huisarts kan u ondersteunen bij het stoppen met roken. Wanneer u hulpmiddelen wilt gebruiken, zoals nicotinevervangende middelen of medicijnen, dan is het verstandig om de huisarts om advies te vragen.