Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Opleiding en inburgering

Volwassenenonderwijs

Op het volwassenenonderwijs kunt u uw diploma halen voor het voortgezet onderwijs. U kunt er ook vakken en cursussen volgen. Bijvoorbeeld om beter Nederlands te leren. U volgt volwassenenonderwijs meestal bij een Regionaal Opleidingscentrum (ROC).

Diploma halen via volwassenenonderwijs

Via het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kunt u alsnog een diploma halen voor het vmbo, de havo of het vwo. Ook jongeren van 16 of 17 jaar kunnen in sommige gevallen via het vavo een diploma behalen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw buurt? Kijk dan welke ROC's er in uw buurt zijn en welke opleidingen daar worden aangeboden.

Cursussen die u verder helpen

Het vavo biedt cursussen die u helpen om zelfstandig te functioneren. Zoals taal, rekenen, inburgeren, digitale vaardigheden en sociale vaardigheden. U leert daar bijvoorbeeld om gesprekken te voeren met de leraar van uw kind of met de huisarts. U kunt bij een ROC in uw buurt kijken wat voor cursussen ze daar aanbieden.

Taalcursussen worden ook op andere plaatsen aangeboden, bijvoorbeeld bij taalinstituten. Daarnaast kunt u zelf veel doen om beter Nederlands te leren. Alle mogelijkheden om beter Nederlands te leren vindt u op de pagina over Nederlands leren.

Wilt u handiger worden met de computer? Op de pagina over computervaardigheid vindt u meer informatie over de mogelijkheden in uw buurt.

Kosten

Voor het volwassenenonderwijs betaalt u lesgeld als u boven de 18 bent en in voltijd een opleiding volgt. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld €1.168.

Studeert u in deeltijd of volgt u een cursus aan het vavo, dan betaalt u cursusgeld. Vraag bij de opleiding na hoe hoog dit in uw geval is.

Onder bepaalde voorwaarden kunt u een tegemoetkoming voor scholieren krijgen.

Tip: samen met anderen leren

Als u het leren moeilijk vindt, kunt u hulp vragen aan de mensen om u heen. Zij kunnen u bijvoorbeeld uitleg geven of helpen bij het maken van lastige opdrachten. Maar zij kunnen u ook motiveren om het vol te houden en uw diploma te halen.

Als u een cursus Nederlands volgt, leert u vaak nog het meest door gewoon veel te oefenen. Dus door veel te praten, te lezen en te schrijven. Dat kunt u ook samen doen met iemand die Nederlands is.

Voor advies over het leren van de Nederlandse taal kunt u terecht bij het Taalhuis, een laagdrempelige plek in Bibliotheek Cultura Ede.

Zie ook