Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Opvoeding en gezin

Tips voor de verzorging van een kind met een beperking

Er zijn allerlei manieren waarop u de verzorging en verpleging van uw kind gemakkelijker kunt laten verlopen.

Zelf leren en laten doen

U kunt proberen uw kind zoveel mogelijk zelf te leren en te laten doen. Of dit mogelijk is hangt natuurlijk helemaal af van de beperking van uw kind. Heeft uw kind een ernstige beperking, dan is dit waarschijnlijk lastiger. Heeft uw kind een verstandelijke beperking, dan lukt het misschien beter.

Misschien kost het u ook veel geduld en energie om uw kind te leren zelf dingen te doen. Maar het is goed voor uw kind om een beetje zelfredzaam te zijn. Dat is niet alleen fijn op langere termijn, maar het geeft uw kind ook zelfvertrouwen.

Wassen

Het is niet nodig om uw kind dagelijks in bad te doen of onder de douche. U kunt uw kind ook gewoon even met een washandje wassen bij de wastafel of terwijl uw kind op bed ligt. Het haar wassen hoeft ook niet dagelijks.

Tandenpoetsen

  • Kan uw kind zelf zijn tanden poetsen? Poetst u dan wel zelf nog een keer per dag na.
  • 2 keer per dag voorzichtig tandenpoetsen is voldoende. Poets in elk geval wel voor het naar bed gaan.
  • Spoelen met mondwater is niet nodig. De fluoride in de tandpasta zorgt ervoor dat de tanden van uw kind beschermd worden tegen gaatjes.

Naar de tandarts

Het is belangrijk dat u 2 keer per jaar met uw kind naar de tandarts gaat.

Misschien moet u op zoek naar een tandarts die kinderen met een ernstige beperking behandelt. Dan kan het lastig zijn om een tandarts in de buurt te vinden. U kunt eventueel contact opnemen met Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidzorg voor Gehandicapten (VBTGG).

Een gewone tandarts kan de controles ook zelf doen. Moet er veel aan het gebit van uw kind gebeuren, dan moet dat misschien onder narcose in het ziekenhuis.

Zindelijkheid en luiers

Het kan best lastig zijn om uw kind zindelijk te laten worden. Misschien heeft uw kind langdurig luiers nodig. Uw apotheek kan speciale grotere luiers leveren. U kunt vragen om proefpakketjes.

Het is mogelijk dat de ziektekostenverzekering de luiers vergoedt. Dat kunt u het beste even vragen bij uw eigen verzekering.

Kwijlen

Het kan zijn dat uw kind kwijlt; dat doen veel kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Hoe hevig zij speeksel verliezen verschilt. Bij sommige kinderen worden alleen de lippen nat. Bij andere kinderen ook de kin, kleren of meubels.

Is het kwijlen ernstig of heeft uw kind er veel last van? Dan kunt u met uw kind via de huisarts terecht bij een kno-arts. Soms is behandeling van kwijlen mogelijk. De kno-arts kan u uitleggen wat voor uw kind het beste is.

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor de verzorging van uw kind. Bijvoorbeeld: speciale drinkbekers en bestek, stabilisatiekussens, aankleedkussens, zwemhulpmiddelen, bijthulpmiddelen en nog veel meer.

U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welke hulpmiddelen vergoed worden. Maar u kunt ook zelf op zoek gaan.

Op de website van EMB Nederland zijn ook tweedehands hulpmiddelen voor kinderen te vinden. EMB Nederland is de vereniging voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en hun naasten.

Verpleegkundige handelingen

Bepaalde verpleegkundige handelingen kunt u zelf leren, andere moeten door een verpleegkundige worden gedaan. Sommige medicijnen mag u zelf aan uw kind geven.

Laat u zich goed informeren en vraag zoveel mogelijk aan de verpleegkundige van uw kind. Of anders aan de specialist, huisarts of apotheker.

Uren en taken bijhouden

Het is verstandig om goed in de gaten te houden hoeveel tijd u kwijt bent aan de verzorging van uw kind. Noteer voor uzelf een tijdlang hoeveel uren u dagelijks (of per week) besteedt. Schrijf ook op wat u precies voor handelingen verricht. Ga bij uzelf na wat u nog aankunt en wat uw grens is.

Zorgverzekeraar

Misschien kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te vragen welke (extra) voorzieningen en hulpmiddelen zij hebben en vergoeden om u te ondersteunen bij uw zorgtaken.

Meer tips: Handi-app

In de Handi-app staan nog veel meer tips voor ouders van een kind met een beperking. Deze app voor op de smartphone is te downloaden via de App Store en de Google Play Store.

Zie ook