Er zijn verschillende toeslagen waar u misschien iets aan heeft.

Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen.

U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van de zorgtoeslag doet u via Mijn toeslagen. Mijn toeslagen is een digitale omgeving van de Belastingdienst.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van het huis waar u woont. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van:

  • de hoogte van uw inkomen
  • hoeveel vermogen u heeft
  • uw leeftijd
  • hoe hoog de huurprijs van uw woning is

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn toeslagen.

Kinderopvangtoeslag

Als uw kind naar een geregistreerde vorm van kinderopvang gaat, komt u als werkende of studerende ouder misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. De aanvraag doet u via Mijn toeslagen.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. U krijgt het kindgebonden budget naast de kinderbijslag.

U kunt alleen kindgebonden budget krijgen als uw inkomen niet te hoog is en uw vermogen niet te groot is. U hoeft het kindgebonden budget meestal niet zelf aan te vragen. U krijgt vanzelf bericht als u er volgens de Belastingdienst recht op heeft. Meer over het kindgebonden budget en de voorwaarden vindt u op de website van de Belastingdienst.

Heeft u geen bericht ontvangen, maar denkt u wel recht te hebben op kindgebonden budget? Of wilt u een wijziging in uw inkomen doorgeven? Zelf aanvragen en wijzigingen doorgeven kan via Mijn toeslagen.

Toeslagen voor mensen met een beperking

Speciale toeslagen en tegemoetkomingen zijn:

  • dubbele kinderbijslag: voor mensen met een kind met een beperking, dat thuis intensieve zorg krijgt.
  • Individuele studietoeslag: voor scholieren en studenten met een beperking, die door een beperking niet of moeilijk kunnen werken naast hun opleiding. De gemeente betaalt de studietoeslag meestal uit als onderdeel van de bijzondere bijstand.
  • mensen met een beperking kunnen in sommige gevallen bijzondere bijstand krijgen voor kosten die te maken hebben met hun beperking of ziekte.

Individuele inkomenstoeslag

Moet u al langere tijd van een laag inkomen rondkomen, dan komt u misschien in aanmerking voor een individuele inkomenstoeslag van de gemeente. Dit is een vast geldbedrag dat de gemeente één keer per jaar uitkeert. Krijgt u deze toeslag, dan mag u zelf weten waar u het geld aan uitgeeft.

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is geld van de gemeente om tijdelijk uw woonlasten (hypotheekrente of huur) te betalen.

U krijgt dat alleen als u plotseling minder geld heeft en uw inkomen daalt tot of onder bijstandsniveau, waardoor u de lasten niet langer kunt betalen. Dit geldt alleen als u een koopwoning heeft of een huurwoning in de vrije sector. Vraag naar de voorwaarden en mogelijkheden bij de gemeente

U kunt woonkostentoeslag aanvragen bij de gemeente.

Bereken uw recht

Met Bereken uw recht kunt u snel controleren op wat voor toeslagen u waarschijnlijk recht heeft.

Hulpaanbod

Hulp bij het invullen van formulieren

Begeleiding thuisadministratie

Begeleiding thuisadministratie is een tijdelijke ondersteuning op...

Hulp bij invullen van formulieren

Samen met de hulpvrager wordt het betreffende formulier ingevuld,...

Organisaties

Sociaal raadslieden

Advocatenkantoor Wattilete

 026-35 28 833 advocatenkantoorwattilete.nlRijnkade 376811HAArnhem

Steunpunt Letselschade Nijmegen

 0800-75 22 486 steunpuntletselschade.nlKerkenbos 10216546BBNijmegen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod