Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? En is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u contact opnemen met loket Wmo om Hulp bij het Huishouden te vragen.

Maatwerkgesprek

Heeft u een melding gedaan bij loket Wmo? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een maatwerkgesprek. Dit gesprek voert u met een de Wmo-consulent. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het maatwerkgesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van Hulp bij het Huishouden.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt Hulp bij het Huishouden via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het maatwerkgesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden

Opruimen, schoonmaken, het verzorgen van planten, ramen lappen,...

Huishoudelijke ondersteuning

Opruimen, schoonmaken, het verzorgen van planten, ramen lappen,...

Huishoudelijke Hulp Categorie 1 (HH-1)

HV-1 omvat activiteiten op het gebied van: huishoudelijke...

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Opella Thuiszorg

 0318-75 22 22 opella.nlGalvanistraat 76716AEEde

Vérian Ede - Rayonkantoor Ede

 088-12 63 126 verian.nlKlaphekweg 406713HNEde

Het Maanderzand

 0318-68 53 00 maanderzand.nlLouise Henriëttelaan 176713MGEde

Thuiszorginstelling

Opella - Cornélie

 0318-75 22 22 opella.nlHendrik van Poelwijcklaan 16721PLBennekom

Vilente De Pleinen

 088-03 21 321 vilente.nlPollenstein 1746714DHEde

St. Barbara

 088-03 21 321 vilente.nlMinister Aalbersepark 16711NTEde

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod