Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Wonen en huishouden

Vormen van hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden is ondersteuning voor mensen die hun huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Huishoudelijke hulp kunt u krijgen via de thuiszorg of van een zelfstandig werkende hulp. De ondersteuning kan licht zijn of zwaarder.

Wassen, schoonmaken, opruimen

Onder lichte ondersteuning valt:

  • schoonmaken
  • opruimen
  • wassen en strijken

Er komt bijvoorbeeld iemand bij u stofzuigen, bedden opmaken of afwassen. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren en wanneer. Deze ondersteuning heet ook wel Huishoudelijke Hulp 1 (HH1). Niet alle gemeenten vergoeden deze lichte ondersteuning. Het kan zijn dat u het zelf moet regelen en betalen.

Huishouden organiseren

Het kan zijn dat er meer nodig is dan alleen hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld omdat u vergeetachtig wordt. Of omdat u door uw beperking moeite heeft om structuur aan te brengen in het huishouden. Of omdat u nog nooit zelf het huishouden hebt gedaan. De thuishulp denkt dan met u mee over wat er moet gebeuren in huis. De thuishulp kan u ook leren hoe u bepaalde huishoudelijke klussen uitvoert.

Samen heet dit ook wel Huishoudelijke Hulp 2 (HH2) of 'Hulp bij een gestructureerd huishouden'.

Koken, boodschappen doen en kinderen opvangen

De gemeente bepaalt uiteindelijk voor welke vormen van huishoudelijke hulp u een vergoeding krijgt. Het is mogelijk dat een boterham smeren, koken, boodschappen doen of zorgen voor de kinderen onder Hulp bij het Huishouden van de gemeente valt. Maar dit is niet in alle gevallen zo.

Vaak verwijst de gemeente eerst naar een andere oplossing:

Er zijn bovendien schoonmaakdiensten, glazenwassers, klusjesmannen etc. die u zelf kunt inschakelen voor hulp in het huishouden. Een overzicht vindt u op de pagina over huishoudelijke hulp zelf regelen.

Andere hulp van de thuiszorg

Misschien heeft u ook hulp nodig bij eten, douchen, aankleden of toiletbezoek. Dit kan ook via de thuiszorg. Dan is het geen hulp bij het huishouden, maar hulp bij persoonlijke verzorging.

Hulp bij het Huishouden aanvragen

Heeft u moeite om uw huishouden zelf te doen? En kunnen mensen in uw omgeving u daarbij niet genoeg ondersteunen? Dan kunt u Hulp bij het Huishouden vragen.

Organisaties