Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Zorg en ondersteuning

Diabetes

Diabetes (suikerziekte), is een ziekte waarbij het lichaam de hoeveelheid suikers (glucose) in het bloed niet meer goed zelf kan regelen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed en kunnen er allerlei klachten ontstaan. De meest voorkomende soorten suikerziekte zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1

Als u diabetes type 1 heeft, dan kan uw lichaam de hoeveelheid suikers in uw bloed (de bloedsuikerspiegel) niet meer goed regelen. Bij mensen zonder diabetes doet het hormoon insuline dat automatisch. Maar bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen kapotmaakt die insuline aanmaken. Heeft u diabetes type 1, dan moet u een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen. Meer informatie vindt u op Diabetestype1.nl.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Maar het komt tegenwoordig ook vaak bij jongere mensen voor. Als u diabetes type 2 heeft, dan maakt uw lichaam te weinig insuline aan of reageert uw lichaam niet meer goed op de insuline. Diabetes type 2 is de meest voorkomende soort: 9 van de 10 mensen met diabetes heeft type 2.

Risicofactoren

Iedereen kan diabetes krijgen. Sommige mensen hebben wel meer kans op diabetes type 2. Mensen met veel buikvet (overgewicht waarbij mensen vooral een dikke buik hebben) en mensen die weinig bewegen, lopen meer kans op het krijgen van diabetes type 2.

Komt diabetes type 2 in de familie voor? Dan heeft u ook een grotere kans om het te krijgen.

Diabetes voorkomen

Gezonder gaan leven helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Klik een onderwerp aan om er meer over te lezen.

Klachten

Soms heeft iemand al diabetes type 2, maar duurt het jaren voordat dit ontdekt wordt. Dat komt doordat de klachten niet altijd zo duidelijk op diabetes wijzen.

Klachten die op diabetes kunnen wijzen zijn:

  • vaak dorst;
  • veel plassen;
  • erg moe en futloos zijn;
  • last van de ogen;
  • slecht genezende wondjes;
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen;
  • vaak terugkerende infecties, zoals blaasontsteking.

Maak een afspraak met de huisarts, als u deze klachten heeft.

Gevolgen van diabetes

Als u diabetes heeft en uw bloedsuikers zijn regelmatig hoog, dan kunnen er op den duur problemen ontstaan in uw lichaam. U kunt last krijgen van uw ogen, nieren, zenuwen, hart en bloedvaten.

Maak dus zo snel mogelijk een afspraak bij uw huisarts, als u vermoedt dat u diabetes heeft. De huisarts kan met een druppel van uw bloed controleren of u diabetes heeft.