Als u diabetes heeft, kunt u van verschillende zorgverleners hulp inschakelen. Natuurlijk van uw eigen arts of diabetesverpleegkundige. Maar ook de diëtist, fysiotherapeut en pedicure hebben vaak specifieke kennis van diabetes en hoe u daarmee goed om kunt gaan. Daarnaast kunt u bij een aantal organisaties terecht voor advies en informatie.

Naar de huisarts

Denkt u dat u misschien diabetes heeft? Maakt u dan een afspraak met de huisarts.

De huisarts bepaalt of u diabetes heeft en start de behandeling. Als het nodig is, wordt u verwezen naar het ziekenhuis.

Behandeling

Als u diabetes heeft, heeft u waarschijnlijk medicijnen gekregen, en ook voedingsadviezen. Heel belangrijk is ook dat u voldoende beweegt. En misschien moet u zelf insuline spuiten.

Als u een goede balans vindt door gezonde voeding, voldoende bewegen en medicijnen, kunt u ervoor zorgen dat uw bloedsuiker (bloedglucose) zo normaal mogelijk is.

Hulp bij levensstijl

Leven met diabetes betekent dat u uw leefstijl moet aanpassen. Daarbij kunt u op verschillende manieren hulp en advies krijgen. Een diabetesverpleegkundige kan uw vragen beantwoorden.

Podotherapeut of pedicure

De verpleegkundige zal uw voeten controleren op wondjes. U kunt dan worden doorverwezen naar een podotherapeut of pedicure.

  • Een podotherapeut onderzoekt o.a. de huid, gevoeligheid, doorbloeding en stand van de voeten. De podotherapeut behandelt de voeten. Hij geeft ook advies hoe u uw voeten verzorgt en wondjes kunt voorkomen.
  • Een pedicure verzorgt uw nagels en voeten, zodat ze gezond blijven, ook als u minder gevoel heeft in uw voeten. Een gespecialiseerde diabetes-pedicure is dan de beste keuze.

De podotherapeut en pedicure worden in sommige gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. U kunt uw eigen zorgverzekeraar naar de details vragen.

Diëtist

Met diabetes wordt u ook doorverwezen naar de diëtist. De diëtist helpt u om een persoonlijk voedingsplan op te stellen.

Vergoeding dieetadvies

Vaak is dieetadvies onderdeel van een groter pakket aan diabeteszorg. Dit heet ook wel ketenzorg. In dat geval worden de kosten voor een diëtist volledig vergoed door de zorgverzekering. Het aantal uren wordt vastgelegd in uw zorgplan. Hiervoor geldt geen eigen risico.

In het basispakket van de zorgverzekering zit 3 uur dieetadvisering per jaar. U kunt hiervan gebruik maken als u geen ketenzorg krijgt, of als u dieetadvies nodig heeft voor een andere aandoening. Hiervoor geldt het eigen risico.

Hulpaanbod

Pedicure, diabetische voet

Diëtetiek

Diëtetiek

Goede en gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar niet...

Voeding- en dieetadvies

U kunt bij ons terecht met de meest uiteenlopende voedingsvragen,...

Voeding- en dieetadvies

U kunt bij ons terecht met de meest uiteenlopende voedingsvragen,...

Beweegprogramma (fysiotherapie)

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk Hulsbergen Harskamp

 0318-45 61 41 huisartsenharskamp.praktijkinfo.nlEdeseweg 1416732DBHarskamp

Huisartsenpraktijk Moret

 0318-59 12 00Eikenzoom 96731BHOtterlo

Huisarts A.M. de Wit

 0318-65 28 64 dewit.praktijkinfo.nlStakenberg 876718DGEde

Praktijk voor natuurgeneeskunde

 0318-57 35 57 halmanatuurgeneeskunde.nlKlomperweg 1576741PHLunteren

Diëtisten Voeding in de Praktijk

 06-83 24 24 10 voedingindepraktijk.nlWillem de Zwijgerlaan 36713NSEde

Diabetesverpleegkundige en advies

Diabetesvereniging Nederland

 033-46 30 566 dvn.nlFokkerstraat 173833LDLeusden

Vergelijk hulpaanbod