Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Zorg en ondersteuning

Zorgen voor inkomen en woonruimte na de scheiding

Gaat u uit elkaar, dan heeft u misschien plotseling weinig inkomen. Of u moet nieuwe woonruimte zoeken. Misschien komt u in aanmerking voor een financiële regeling of een sociale huurwoning.

Onvoldoende inkomen

Het kan zijn dat u plotseling van een minimuminkomen moet rondkomen. U kunt dan eens bekijken of u nu misschien onder een regeling valt of recht heeft op een toeslag of tegemoetkoming.

Op zoek naar nieuwe woonruimte

Misschien kunt u niet in uw oude woning blijven wonen en moet u op zoek naar wat anders. U kunt zich dan inschrijven voor een sociale huurwoning. Is er grote haast bij, dan kunt u urgentie aanvragen.

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag (of woonlastentoeslag) is een tijdelijke aanvulling van uw inkomsten, zodat u de huur of de hypotheek kunt blijven betalen.

U kunt ervoor in aanmerking komen als uw inkomen door omstandigheden te laag is, en u uw woonkosten daardoor niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid.

U kunt woonkostentoeslag aanvragen bij de gemeente. Het is een vorm van bijzondere bijstand.

Hulp van anderen

U kunt overwegen om hulp te vragen aan vrienden of familie. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een nieuwe woning, om u tijdelijk op te vangen, of om geld te lenen. Let wel op: ook als u geld leent van een bekende, gaat u een schuld aan. Denk er dus van tevoren goed over na. En maak goede afspraken over wanneer en hoe u het geld weer terugbetaalt.

Checklist scheiden

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een checklist. Vult u de checklist in, dan krijgt u een persoonlijk overzicht van de zaken die u moet regelen op het gebied van inkomen en woonruimte.

Organisaties