Ieder lichaam ontwikkelt zich in een eigen tempo. Schrik niet als het geslachtsdeel er anders uit ziet dan je gewend bent. Zolang je peuter geen pijn heeft, hoef je je geen zorgen te maken over het uiterlijk.

Indaling van de zaadballen

Normaal gesproken vindt de indaling van de zaadballen in de balzak plaats voor het tweede levensjaar. Soms vindt er geen indaling plaats of daalt er maar een zaadbal in. De andere blijft dan achter in de lies of in de buikholte. Dit kan later problemen opleveren met de vruchtbaarheid.

Zijn de zaadballen van je peuter met twee jaar nog niet ingedaald? Bespreek dit dan met het consultatiebureau. Zij kunnen je vertellen wat hier aan gedaan kan worden.

Verkleving van de voorhuid

Bij jongetjes komt het vaak voor dat de voorhuid van de penis verkleefd is. Probeer het niet los te maken en maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. Voordat je zoon zeven is, verdwijnt de verkleving over het algemeen vanzelf. Als er door de verkleving klachten ontstaan, is het verstandig om dat bij het consultatiebureau of met de huisarts te bespreken.

Verkleving van de schaamlippen

Bij meisjes zijn de schaamlippen soms voor een deel aan elkaar verkleefd. Hier kun je beter niets aan doen; het laat vanzelf los.

Hygiëne

Je kunt de piemel of vagina van je peuter gewoon met water wassen. Gebruik geen zeep. Let op dat de plooitjes goed schoon en droog zijn. Bij een jongen hoeft de voorhuid nog niet teruggetrokken te worden. Dat kan pas als de voorhuid loskomt van de eikel, ergens tussen het derde en het zesde jaar.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Organisaties

Huisarts

Huisartsen Crans en Hartvelt

 0318-61 12 79 huisartsencranshartvelt.nlPlatteelhof 76711JKEde

Huisartsenpraktijk Ederveen

 0318-74 52 45 huisartsenederveen.nlMarktplein 66744WJEderveen

Consultatiebureau

Freya Pardoel-Antroposofisch CB Zutphen - Het...

 06-26 96 48 90 antrocbzutphen.nlSpoordijkstraat, 25 327207GNZutphen

GGD Gelderland-Midden

 0800-84 46 000 vggm.nlEusebiusbuitensingel 436828HZArnhem

Vergelijk hulpaanbod