Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Ja, ik doe mee!

Bij een veganistisch dieet laat je alle dierlijke producten weg. Je eet dan geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Krijgt je kind alle belangrijke voedingsstoffen binnen?

Het is een lastige keuze of je je kind ook veganistisch wilt laten eten. De kans is groot dat je kind een tekort ontwikkelt aan bepaalde voedingsstoffen. Het is vooral moeilijk om voldoende vitamine B12, calcium, ijzer, omega 3-vetzuren en vitamine D binnen te krijgen als je dierlijke producten weglaat.

De gevolgen van tekorten kunnen voor jonge kinderen veel groter zijn, omdat ze nog in de groei zijn.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten. Het zit ook in enkele wieren en in gistextract, maar de B12 uit wieren kan je lichaam niet opnemen en de B12 uit gistextract levert niet voldoende. Je kunt daarom het best kiezen voor een vitaminepreparaat met B12.

Calcium

Kinderen hebben calcium nodig voor sterke botten en een goed gebit. Geef je kind daarom producten waaraan calcium is toegevoegd, zoals sojadrink.

IJzer

IJzer is belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Plantaardige producten die veel ijzer bevatten zijn brood, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en donkergroene bladgroenten.

Omega 3-vetzuren

Dit zijn gezonde vetzuren die ook wel visvetzuren worden genoemd. Ze zitten vooral in vis en plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie. Er zijn ook visoliecapsules en producten te koop waar omega 3-vetzuren aan zijn toegevoegd.

Vitamine D

Voor kinderen tot vier jaar geldt het advies om ze elke dag een supplement te geven met 10 microgram vitamine D. Je kunt vitamine D-supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek of drogist. Als je kind een donkere (getinte) huid heeft, is het belangrijk om ook na de leeftijd van vier jaar extra vitamine D te blijven geven. Met een donkere huid maak je in de Nederlandse zon te weinig vitamine D aan.

Diëtist

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind de noodzakelijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Vraag advies aan een diëtist als je je kind veganistisch wilt laten eten.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: artikel Veganistisch op https://www.opvoeden.nl

Organisaties

Consultatiebureau

Consultatiebureau Huisartsenpraktijk L.A. van...

 0800-84 46 000 gcveldhuizen.comHogeweg 216721VDBennekom

Consultatiebureau Huisartsenpraktijk Hulsbergen

 0800-84 46 000 gcveldhuizen.comEdeseweg 1416732DBHarskamp

Consultatiebureau Fysio Lunteren

 0800-84 46 000 gcveldhuizen.comDorpsstraat 696741ACLunteren

Praktijk voor natuurgeneeskunde

 0318-57 35 57 halmanatuurgeneeskunde.nlKlomperweg 1576741PHLunteren

Diëtisten Voeding in de Praktijk

 06-83 24 24 10 voedingindepraktijk.nl

Diëtisten Voeding in de Praktijk

 06-83 24 24 10 voedingindepraktijk.nlWillem de Zwijgerlaan 36713NSEde

Vergelijk hulpaanbod