De screening op down-, edwards- en patausyndroom laat zien hoe groot de kans is dat je kind één van deze drie syndromen heeft. Je bepaalt zelf of je de screening wilt laten doen.

Uitgebreid gesprek voorafgaand aan de screening

Je verloskundige of gynaecoloog vraagt bij het eerste bezoek of je meer wilt weten over de screening op down-, edwards- en patausyndroom. Overweeg je om de screening op down-, edwards- en patausyndroom te laten doen? Dan heb je eerst een uitgebreid gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. Dit heet het counselingsgesprek. Je bespreekt alle keuzes waar je tijdens de screening mee te maken kunt krijgen. Ook kun je al je vragen stellen en krijg je uitleg en informatie over:

  • het onderzoek;
  • de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd;
  • de aandoeningen die gevonden kunnen worden;
  • de betekenis van de uitslag.

Na het gesprek

Pas na het gesprek maak je de keuze of je wilt meedoen aan de screening. Als je besluit om mee te doen, kun je kiezen uit twee soorten testen.

De combinatietest

De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De kans op down-, edwards- en patausyndroom wordt berekend met de uitkomsten van de twee onderzoeken, de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap.

NIPT

Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Zwangeren kunnen alleen meedoen aan de NIPT als zij ook meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT-2). Kijk voor meer informatie over dit wetenschappelijke onderzoek op Meerovernipt.nl.

Je kunt op elk moment stoppen

De screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind, maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je de screening wilt laten uitvoeren en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. Dit vervolgonderzoek geeft je meer zekerheid.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de combinatietest of over de NIPT? Bijvoorbeeld over mogelijk vervolgonderzoek of kosten van testen. Kijk dan op Onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Het keurmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland. Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk Hollemans

 0318-46 21 12Dorpsplein 16733AVWekerom

Huisartsenpraktijk Hulsbergen Harskamp

 0318-45 61 41 huisartsenharskamp.praktijkinfo.nlEdeseweg 1416732DBHarskamp

Verloskundige

Verloskundigen Ede - Willem de Zwijgerlaan

 0318-25 54 59 zuiververloskundigen.nlWillem de Zwijgerlaan 16713NSEde

EVA Verloskundigenpraktijk - Medisch centrum...

 0318-61 25 54 verloskundigenede.nlStakenberg 876718DGEde

Bestanden

Zwanger! PDF, 4,63 MB
Vergelijk hulpaanbod