Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk, uitkering en onkosten

Als u een uitkering heeft, mag u een vaste (forfaitaire) onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk tot een bepaald bedrag houden, zonder dat u hoeft aan te tonen welke kosten u heeft gemaakt.

Wat zijn de bedragen precies?

U mag per maand een bedrag van maximaal € 170 houden, tot maximaal € 1700 per jaar. Dit bedrag wordt niet ingehouden op uw uitkering. Dit geldt bij alle soorten uitkeringen van UWV en van de gemeente.

Hoger bedrag

Krijgt u meer geld dan de hierboven genoemde bedragen? Dan moet u met bonnen, kaartjes enzovoort bewijzen dat u ook echt meer onkosten gemaakt heeft. Kunt u dat niet? Dan kan UWV of de gemeente het geld dat u meer krijgt van uw uitkering aftrekken.

Jonger dan 27 jaar

Een voorwaarde voor de vrijlating van deze vaste onkostenvergoeding bij de bijstand (Participatiewet) is dat u 27 jaar of ouder bent. Bent u jonger dan 27 jaar en maakt u kosten, bijvoorbeeld reiskosten? de gemeente kan een vergoeding hiervoor alleen vrijlaten als u kunt aantonen dat u die kosten echt gemaakt heeft. Kunt u dat niet? Dan wordt de vergoeding helemaal ingehouden op uw uitkering.