Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Starterskrediet voor mensen met een WW- of bijstandsuitkering

Om voor uzelf te beginnen heeft u geld nodig. Maar met een WW- of bijstandsuitkering is het vaak lastig om geld te lenen bij een bank. Daarom kunt u bij de afdeling bijstand voor zelfstandigen een starterskrediet aanvragen. Dit starterskrediet bestaat uit een lening of een borgstelling.

Lening en borgstelling

Borgstelling betekent dat de afdeling bijstand voor zelfstandigen voor u garant staat als u een lening afsluit bij een bank of een andere verstrekker van (micro)krediet, zoals Qredits of Cultuur-Ondernemen. Wilt u een borgstelling van de afdeling bijstand voor zelfstandigen? Dan moet u eerst kijken of u gebruik kunt maken van de regeling borgstelling MKB-kredieten. Informatie over deze regeling krijgt u bij de Kamer van Koophandel Nederland. Alleen als het daar niet lukt, kunt u de gemeente vragen om borg te staan. De afdeling bijstand voor zelfstandigen kan borg voor u staan tot maximaal € 37.398. Ook de lening is maximaal € 37.398 (in 2020).

Starterskrediet aanvragen
Starterskrediet vraagt u aan bij de afdeling bijstand voor zelfstandigen, ook als u een WW-uitkering van UWV heeft. De afdeling bijstand voor zelfstandigen zal u niet zomaar krediet geven. Die onderzoekt eerst of u straks van uw bedrijf of beroep kunt leven.

Organisaties