Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Bijstand voor zelfstandigen in de vorm van bedrijfskapitaal

Tijdelijk extra ondersteuning zzp'ers vanwege het coronavirus

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Aanvragen verlopen via een versnelde procedure .

Meer informatie vindt u op https://www.ede.nl/ondersteuning-werk-inkomen/bijstand-voor-zelfstandigen/

Reguliere bijstand in de vorm van bedrijfskapitaal

Met bijstand in de vorm van bedrijfskapitaal kunt u uw bedrijf of zelfstandig beroep blijven voortzetten. U kunt met het geld ook investeringen doen. Alleen als de afdeling bijstand voor zelfstandigen denkt dat uw bedrijf of zelfstandig beroep levensvatbaar is krijgt u een bedrijfskapitaal. U moet dus na enige tijd genoeg geld kunnen verdienen om van te leven.

Rentedragende lening

Bedrijfskapitaal krijgt u in de vorm van een rentedragende lening. U kunt in 2020 maximaal € 203.135 lenen en de rente is 8%. U krijgt maximaal 10 jaar de tijd om de lening terug te betalen.

Geld krijgen

In uitzonderlijke situaties kunt u een bedrag ontvangen dat u niet hoeft terug te betalen. Dit bedrag is in 2020 maximaal € 10.157. Voorwaarde: Uw inkomen is langere tijd heel laag en u heeft niet meer vermogen dan € 195.497 (in het bedrijf en privévermogen). Ontvangt u een bedrag dat u niet hoeft terug te betalen? Dan kunt u geen lening voor bedrijfskapitaal meer krijgen.