Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Ja, ik doe mee!

Heeft u een uitkering van het UWV? Dan kunt u een paar maanden op proef gaan werken bij een werkgever. Op die manier kunt u wennen aan het bedrijf en kijken of het werk u bevalt. De werkgever kan bekijken of u geschikt bent voor de baan. U houdt ondertussen gewoon uw uitkering; de werkgever hoeft u dus geen salaris te betalen.

Hoe lang?

De proefperiode duurt in principe twee maanden. Maar als het nodig is, kan deze periode eventueel verlengd worden tot maximaal zes maanden. Ook mensen met een ziekte of beperking kunnen UWV vragen om een langere proefperiode.

Echte baan

Het werk dat u gaat doen moet wel een echte baan zijn. En de werkgever moet van plan zijn om u na de proefperiode in dienst te nemen, als u geschikt bent. De eerste maanden kunt u allebei rustig kijken of het bevalt. Na de proefperiode beslist u samen wat u doet: u krijgt een baan met een salaris of u stopt met het werk en houdt uw uitkering. U mag dit trouwens ook al eerder beslissen als het dan al duidelijk is. Stem dit dan wel af met uw contactpersoon van UWV en/of Werkkracht.

Vraag het eerst

U kunt aan uw contactpersoon van UWV en/of Werkkracht vragen of werken op proef iets voor u is. Vraag op welke manier u werken op proef het beste kunt aanpakken. U kunt bijvoorbeeld aan bedrijven vragen of u op proef mag komen werken. Maar u kunt het ook tijdens een sollicitatiegesprek noemen. Houd er wel rekening mee, dat u zonder toestemming van UWV of Werkkracht geen proefplaatsing kunt regelen.

Een plek gevongen

Heeft u een proefplaats gevonden? Dan moet u dit aan UWV melden met een speciaal formulier. U kunt het formulier downloaden op uwv.nl. U moet het samen met uw werkgever ondertekenen. Wilt u een proefperiode die langer dan 2 maanden duurt? Dan moet u dit invullen op het formulier.

Heeft u via gemeente Ede een plek gevonden? Vraag dan toestemming voor plaatsing bij uw contactpersoon van Werkkracht.

Bent u bemiddeld door een accountmanager van het WSP? Dan zal hij dit direct met u bespreken en dit afstemmen met uw contactpersoon bij UWV en/of Werkkracht.

Veranderingen

Vergeet niet om veranderingen meteen door te geven aan UWV. Bijvoorbeeld: u stopt met de proefplaats of u krijgt de baan.

Bijstandsuitkering

Heeft u een bijstandsuitkering? Ook dan kunt u soms een aantal maanden op proef werken. U houdt uw bijstandsuitkering. Vraag bij uw contactpersoon bij Werkkracht wat de mogelijkheden zijn.

Links

Vergelijk hulpaanbod