Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Hoeveel AOW-pensioen krijg ik?

Hoeveel AOW u krijgt, hangt af van uw situatie. Woont u alleen, woont u samen met een ander of met meer personen?

Hoogte van de AOW

Het AOW-pensioen is een percentage van het minimumloon:

  • woont u alleen dan is de netto AOW gelijk aan 70% van het netto minimumloon
  • woont u met 1 partner samen dan ontvangt u 50%
  • heeft uw partner ook AOW, dan is het bedrag van u en uw partner samen gelijk aan 100%
  • woont u met meer dan 1 volwassene in een huis dan is de AOW gelijk aan 70%

De bedragen vindt u op de site van de SVB.

Samenwonen

Voor de SVB woont u samen:

  • als u samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning verblijft
  • en de kosten van het huishouden deelt
  • of voor elkaar zorgt.

Iemand die samen woont, krijgt een AOW-pensioen van 50% van het netto minimumloon. De aard van de relatie doet er niet toe. Het kan gaan om een huisgenoot, een vriend of vriendin, of een broer of zus. Op de website van de SVB staat een folder 'AOW en gezamenlijke huishouding'.

Niet samenwonen

U woont niet samen als u in één huis woont met uw kind (eigen kind, stief- of pleegkind), ook niet als dat kind 18 jaar of ouder is. Of als u met een kleinkind dat jonger dan 18 jaar is in een huis woont. Ook als u een kamer verhuurt, woont u niet samen. De woning moet daar dan op ingericht zijn, met bijvoorbeeld een eigen woon- en slaapkamer. Daarnaast moet u deze zakelijke relatie aantonen met een contract en een commerciële marktprijs. En uit uw administratie moet blijken dat die prijs daadwerkelijk wordt betaald.

Meerpersoonshuishouden

U woont als alleenstaande met twee of meer meerderjarige personen in één woning. De AOW is gelijk aan 70% van het netto minimumloon.

Zorgrelatie

Er is een speciale regeling voor mensen die beiden AOW hebben en vanwege hulpbehoevendheid bij elkaar in huis wonen. Als het gaat om voortdurende en intensieve verzorging, heet dit een zorgrelatie. U houdt dan uw AOW voor een alleenstaande.

Toeslag

Als uw partner nog niet de AOW-leeftijd heeft, ontvangt u mogelijk een extra bedrag. Deze toeslag is even hoog als uw AOW; 50% van het netto minimumloon. Eventuele inkomsten van uw partner worden van de toeslag afgetrokken. Deze toeslag krijgt u alleen nog als u voor 1 april 2015 al recht had op AOW en u voor 1 januari 2015 gehuwd of samenwonend was.

Aanvulling

Woont u in Nederland en heeft u naast uw AOW geen of weinig andere inkomsten? Dan komt u misschien in aanmerking voor de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO).