Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Uitkeringen

Op vakantie met AOW of AIO-aanvulling

Met uw AOW-pensioen mag u op vakantie. Het maakt verschil of u in Nederland blijft of naar het buitenland gaat. Heeft u een AIO-aanvulling? Dan zijn er extra regels.

In Nederland

U mag zolang en zo vaak als u wilt in Nederland op vakantie gaan. U hoeft uw vakantie niet door te geven aan de SVB.

Naar het buitenland

Het is verstandig om een verblijf van 3 maanden of langer in het buitenland te melden bij de SVB. Als u een langere periode in het buitenland verblijft, dan kan het zijn dat dit consequenties heeft voor uw AOW-uitkering, afhankelijk of het verblijf in het buitenland definitief is of niet. Maar u krijgt daar niet mee te maken als u in een land van de EU verblijft, of in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland of een ander land waarnaar export van de AOW-uitkering mogelijk is. U kunt de SVB vragen hoe het precies zit.

Heeft u ook een AIO-aanvulling?

Dan mag u maximaal 13 weken per kalenderjaar naar het buitenland. Elk verblijf in het buitenland telt mee. Dus niet alleen vakantie, maar ook een begrafenis of een bezoek aan een ernstig ziek familielid. U mag meerdere keren naar het buitenland, zolang u binnen het totaal van 13 weken blijft. Alle periodes worden bij elkaar opgeteld. De dag van vertrek telt niet mee, de dag van terugkeer wel.
Heeft uw partner nog niet de AOW-leeftijd en ontvangt u voor hem of haar een toeslag? Dan mag uw partner 4 weken naar het buitenland. Uw partner moet namelijk beschikbaar zijn voor werk.

Tips

  • U kunt voor vertrek aan uw contactpersoon bij de SVB vragen hoe lang u dit jaar nog weg mag.
  • U mag nooit langer dan 13 weken achter elkaar naar het buitenland met uw AIO-aanvulling. Ook niet rond de jaarwisseling. U mag dus niet vakantieweken van het ene kalenderjaar vastplakken aan vakantieweken van het volgende kalenderjaar om zo langer dan 13 weken weg te gaan.

Te lang wegblijven

Heeft u een AIO-aanvulling en gaat u langer naar het buitenland dan u mag? Dan stopt uw aanvulling. Dat staat zo in de wet. U moet de AIO-aanvulling opnieuw aanvragen.

Zie ook