Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Voorschot op uitkering

Heeft u een uitkering aangevraagd? Dan duurt het waarschijnlijk een aantal weken voordat u uw geld krijgt. UWV, de SVB of de afdeling Werk, Participatie en Inkomen van gemeente Ede heeft namelijk tijd nodig om uit te zoeken of u recht heeft op de uitkering en hoeveel u krijgt. Duurt het te lang? Dan kunt u een voorschot op uw uitkering vragen. Daarmee heeft u alvast geld om van te leven.

De uitkeringsinstantie verrekent het voorschot later met de uitkering. Besluit de instantie dat u geen uitkering krijgt? Dan moet u het voorschot terugbetalen.

Waar aanvragen?

U kunt het voorschot aanvragen bij dezelfde instantie als waar u de uitkering heeft aangevraagd. Aanvragen is trouwens niet altijd nodig. De afdeling Werk, Participatie en Inkomen en UWV betalen vaak vanzelf al een voorschot. Gebeurt dit niet? Vraag er dan om bij uw contactpersoon van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen van gemeente Ede of UWV.

Geen voorschot, wat nu?

Heeft u een voorschot aangevraagd bij UWV of de SVB, maar geven zij dit niet? Dan kunt u bezwaar maken tegen die beslissing. In de tussentijd kunt u bijstand aanvragen bij de afdeling Werk, Participatie en Inkomen van gemeente Ede. UWV of de SVB verrekenen de bijstand later met de uitkering, als u die krijgt.

Heeft u een bijstandsuitkering aangevraagd maar wil de afdeling Werk, Participatie en Inkomen van gemeente Ede u geen voorschot geven? Of krijgt u een te laag bedrag? Dan kunt u de Voorzitter van Gedeputeerde Staten in uw provincie vragen om een oplossing. De Voorzitter kan bepalen dat de gemeente u toch een voorschot moet betalen. Voor hulp en advies bij dit verzoek kunt u terecht bij de Sociaal Raadslieden of het Juridisch Loket.

Zie ook