Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Andere manieren van sparen voor een aanvullend pensioen

Er zijn nog andere mogelijkheden, naast sparen bij een bank of verzekeraar, om te sparen voor uw aanvullend pensioen. Heeft u nog niet zoveel spaargeld, dan kunt u bijvoorbeeld op een gewone bankrekening sparen. Heeft u een eigen huis, dan kunt u misschien extra aflossen. Bent u zelfstandige, dan kunt u misschien deelnemen aan een speciale pensioenregeling voor zzp’ers.

Sparen op de spaarrekening

U kunt ook zelf een spaarrekening openen of gaan beleggen. Heeft u minder dan € 30.846 aan spaargeld, of minder dan € 61.692 met uw fiscale partner (bedragen 2020)? Dan betaalt u over uw spaargeld nog geen belasting. Het voordeel van sparen op een gewone bankrekening is dat u altijd toegang heeft tot uw spaargeld. Het nadeel is dat de rente tegenwoordig erg laag is.

Hypotheek aflossen

Heeft u een hypotheek, dan kunt u overwegen om meer geld te gaan aflossen. Zo verlaagt u uw woonlasten als u met pensioen bent. Daardoor heeft u tegen die tijd minder inkomsten nodig.
Het hangt van uw situatie en uw hypotheek af, of aflossen voordelig is. U kunt op de website van Vereniging Eigen Huis uitrekenen wat in uw situatie voordelig is. 

Pensioenregeling voor zelfstandigen

U kunt als zelfstandige eventueel deelnemen aan de pensioenregeling van ZZP Pensioen. Kijk voor meer informatie op de website van ZZP Pensioen. Bij deze pensioenregeling voor zelfstandigen kunt u pensioen inleggen wanneer u dat wilt. In sommige sectoren kunt u als zelfstandige ook deelnemen aan een beroepspensioenfonds. In bepaalde beroepsgroepen is deelname aan het pensioenfonds zelfs verplicht.

Oudedagsreserve voor zelfstandigen

Bent u zelfstandig ondernemer, dan mag u, onder een aantal voorwaarden, een deel van de winst wegzetten voor uw oude dag. Dit heet de oudedagsreserve. Over dit deel van de winst hoeft u nog geen belasting te betalen.
U leest meer over de oudedagsreserve op de website van de Belastingdienst.