Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Sparen bij een bank of verzekeraar

Met een lijfrenteverzekering, koopsompolis of bankspaarproduct kunt u voordelig geld opzij zetten.

Sparen bij een verzekeraar

U kunt een lijfrenteverzekering of koopsompolis afsluiten. Bij een lijfrenteverzekering maakt u elke maand een bepaald bedrag over. Bij een koopsompolis maakt u één keer een bedrag over. U krijgt dezelfde uitkering, zo lang als u leeft. De uitkering eindigt bij uw overlijden.

Sparen bij een bank

Banksparen is bijsparen voor uw pensioen op een aparte bankrekening. Het geld staat vast: u kunt er niet op elk moment bij. Het voordeel is dat u over dit geld geen vermogensbelasting betaalt. U krijgt het geld uitgekeerd na uw pensioen. Als u binnen de looptijd (meestal 20 jaar) overlijdt, krijgen uw erfgenamen het restant. Leeft u langer dan de looptijd, dan krijgt u geen uitkering meer.

Uitbetaling

U krijgt elke maand een vast bedrag. De meeste mensen krijgen hun geld vanaf het bereiken van de AOW-leeftijd.

Belastingaftrek

U kunt een deel van de premie of inleg aftrekken van uw belasting, als u een pensioentekort hebt. Dat kunt u zelf uitrekenen op de website van de Belastingdienst. Vanaf het moment van uitbetalen, betaalt u wel belasting. Dat is meestal gunstig, want iemand die de AOW-leeftijd heeft, hoeft minder belasting en premies te betalen.

Garantie

Met een lijfrenteverzekering of koopsompolis bij een verzekeraar heeft u geen garantie dat u uw geld terugkrijgt, wanneer de verzekeraar failliet gaat. Als uw bank omvalt, kunt u onder bepaalde voorwaarden (een deel van) uw gespaarde geld terugkrijgen.

Meer informatie

Meer over de verschillende mogelijkheden vindt u bij: