Een IOW-uitkering is een speciale uitkering voor 60-plussers. U kunt de uitkering krijgen als uw WW-uitkering of uw loongerelateerde WGA-uitkering is afgelopen. Door de IOW hoeft u niet naar de bijstand. IOW is een afkorting van Inkomensvoorziening Oudere Werklozen.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden:

 • U was 60 jaar of ouder toen u werkloos werd. Dit geldt als uw WW-uitkering begon voor 1 januari 2020, of:
 • U was op uw eerste werkloosheidsdag 60 jaar en 4 maanden of ouder. Dit geldt als uw WW-uitkering begon op of na 1 januari 2020.
  Daarnaast:
 • Loopt uw WW-uitkering nu af;
 • Kreeg u langer dan 3 maanden WW omdat u aan de jareneis voldeed. Of de 3 maanden zijn verlengd met de overgebleven duur van een eerdere WW-uitkering.
  Of:
 • Uw WGA-uitkering is begonnen op of na 1 januari 2008 en uiterlijk op 31 december 2019. U was 60 jaar of ouder, of;
 • Uw WGA-uitkering is begonnen op of na 1 januari 2020. En u was toen 60 jaar en 4 maanden of ouder.
  Daarnaast: loopt uw loongerelateerde WGA-uitkering nu af.

Begint uw WGA-uitkering op of na 1 januari 2024, dan kunt u geen IOW-uitkering meer krijgen.  

Vermogen telt niet mee

Voor een IOW-uitkering maakt het niet uit hoeveel vermogen u heeft (koophuis, spaargeld, caravan enzovoort). En het maakt ook niet uit hoeveel uw partner verdient. U moet wel naar werk zoeken en solliciteren.

Hoogte uitkering

De hoogte hangt af van het moment waarop uw voorgaande WW-uitkering of loongerelateerde WGA-uitkering is ingegaan. De IOW-uitkering is nooit hoger dan 70% van het minimumloon. U kunt een toeslag (aanvulling op uw uitkering) krijgen als u een partner heeft die niets of heel weinig verdient.

Aanvraag

U vraagt de IOW-uitkering aan bij UWV. UWV stuurt u vanzelf een aanvraagformulier als uw WGA-uitkering bijna is afgelopen. Vanaf 5 weken voordat uw WW-uitkering stopt kunt u een IOW-uitkering aanvragen.
Aanspraak op een IOW-uitkering is mogelijk tot 1 januari 2024. Als u recht heeft op een IOW-uitkering, dan houdt u deze tot uiterlijk 1 januari 2027. 

Einde uitkering

De IOW-uitkering stopt als u de AOW-leeftijd bereikt.

Vergelijk hulpaanbod