Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Ja, ik doe mee!

Hoe lang krijgt u een WW-uitkering? Dat hangt ervan af hoe lang u gewerkt heeft.

Basisuitkering

Er is een basisuitkering van drie maanden. Die krijgt u als u in de 36 kalenderweken voordat u werkloos werd minimaal 26 weken heeft gewerkt (de wekeneis). De eerste twee maanden ontvangt u 75% van het loon dat u het jaar daarvoor gemiddeld verdiende. In de laatste maand krijgt u 70% van dit loon.

Langere uitkering

Heeft u van de vijf jaar voordat u werkloos werd minimaal vier jaar gewerkt (de jareneis)? Dan krijgt u langer dan drie maanden een uitkering. Hoelang? Dat hangt af van uw arbeidsverleden.
Voor de eerste tien jaar dat u heeft gewerkt, bouwt u per gewerkt jaar 1 maand WW-recht op. Daarna bouwt u voor elk gewerkt jaar een halve maand WW-recht op.

Op rekenhulp arbeidsverleden kunt u zien hoeveel jaar arbeidsverleden u heeft. Kloppen de gegevens niet? Dan kunt u UWV vragen om ze te corrigeren.

Maximale duur WW-uitkering

Sinds 1 april 2019 is de maximale periode dat u een WW-uitkering kunt ontvangen nog 24 maanden. Werkgevers en werknemers kunnen in de cao afspreken dat ze de WW-uitkering aanvullen tot maximaal 38 maanden. De stichting PAWW is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Voor de financiering van de PAWW-regeling wordt een bijdrage op het brutoloon van werknemers bij deelnemende werkgevers ingehouden.

Vergelijk hulpaanbod