Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Ja, ik doe mee!

Bent u uw baan kwijtgeraakt? Wilt u wel graag werken maar slaagt u er niet in een baan te vinden? Misschien kunt u dan zolang een WW-uitkering krijgen. Een WW-uitkering is geld voor mensen die geen werk hebben. WW is een afkorting van Werkloosheidswet.

Wanneer heeft u recht op een WW-uitkering?

  • U bent werkloos of u bent een deel van uw werkuren kwijtgeraakt. U moet minimaal 5 uur per week zijn kwijtgeraakt. Werkte u minder dan 10 uur per week? Dan moet u minimaal de helft van uw uren zijn kwijtgeraakt.
  • In de 36 kalenderweken voordat u werkloos werd, heeft u minstens 26 weken gewerkt.
  • U bent uw baan kwijtgeraakt zonder dat dat uw schuld was. Als u bijvoorbeeld uw baan opzegt omdat u uw baan niet leuk meer vindt, krijgt u geen WW-uitkering.
  • U krijgt geen loon meer doorbetaald. Een werkgever kan u bijvoorbeeld¬†ontslaan zonder zich aan de opzegtermijn te houden. U krijgt dan nog loon tot de opzegtermijn voorbij is. Zo lang u nog loon krijgt, krijgt u geen WW.
  • U bent beschikbaar voor werk. U mag bijvoorbeeld niet zomaar naar het buitenland vertrekken. Of gaan studeren of onbetaalde activiteiten verrichten, als u daardoor niet meteen met een nieuwe baan kunt beginnen.
  • U moet uw best doen om weer werk te vinden.

Bij verlies van werk heeft niet iedereen recht op een WW-uitkering.

Verzekering

Om een WW-uitkering te krijgen moet u verzekerd zijn voor de WW. Dat bent u als u een arbeidscontract heeft met een Nederlandse werkgever. Zelfstandig ondernemers zijn bijvoorbeeld niet verzekerd voor de WW. Ook mensen die minder dan 4 dagen per week als hulp in huis werken zijn niet verzekerd voor de WW.
Weet u niet zeker of u verzekerd bent voor de WW? Vraag dat dan na bij UWV.

Geen recht op WW

Heeft uw werkgever u ontslagen omdat u zich heeft misdragen (steeds te laat komen, diefstal)? Dan heeft u geen recht op WW.
Heeft u zelf ontslag genomen? Dan krijgt u meestal geen WW. Er zijn uitzonderingen. Verhuist u bijvoorbeeld naar de andere kant van het land omdat uw partner daar een baan heeft gevonden? Dan krijgt u waarschijnlijk toch WW ook al heeft u zelf ontslag genomen. Er zijn wel voorwaarden. U moet bijvoorbeeld al voor de verhuizing op zoek gaan naar een andere baan.
Krijgt u al WW, maar doet u niet uw best om een nieuwe baan te vinden? Dan kunt u uw uitkering verliezen. Dat kan ook als u zonder toestemming van UWV te lang op vakantie gaat.

Vergelijk hulpaanbod