Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

WW-uitkering aanvragen

Wordt u binnenkort werkloos en lukt het niet om ander werk te vinden? Dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. U moet dan wel eerst als werkzoekende zijn ingeschreven.

Inschrijven als werkzoekende

U kunt zich inschrijven als werkzoekende via de site werk.nl. Dit moet u uiterlijk op de 2e dag van uw werkloosheid doen.
Bereikt u, gerekend vanaf uw 1e dag WW, binnen 1 jaar de AOW-leeftijd? Dan vraagt u alleen de WW-uitkering aan. U bent dan niet verplicht om te solliciteren.

WW-uitkering aanvragen

U vraagt een WW-uitkering aan op werk.nl via een digitaal formulier. U kunt uw WW-uitkering vanaf 1 week voor uw laatste werkdag aanvragen. Doe het wel binnen 1 week na uw laatste werkdag. Anders krijgt u tijdelijk een lagere uitkering.
Houd de volgende gegevens bij de hand:

  • Uw burgerservicenummer (BSN).
  • Uw DigiD. Deze kunt u aanvragen op DigiD.
  • Een overzicht van de banen die u heeft gehad (CV);
  • Uw IBAN-rekeningnummer.

UWV beslist of u recht heeft op een WW-uitkering. Dat moet binnen 8 weken gebeuren.

Voorschot

Heeft UWV na 4 weken nog niets beslist? En is uw aanvraag wel volledig? Dan kunt u een voorschot op uw uitkering krijgen. Een voorschot vraagt u aan via UWV Telefoon Werknemers. UWV geeft alleen een voorschot als het vrijwel zeker is dat u een WW-uitkering krijgt. Uw voorschot wordt verrekend met de eerste uitkering. Dat kan leiden tot een nabetaling. En die kan gevolgen hebben voor toeslagen of andere regelingen.

Plichten

Bij een WW-uitkering hoort een aantal plichten. Dat begint al voordat u een WW-aanvraag doet. Zodra u weet dat u werkloos gaat worden, moet u meteen beginnen met werk zoeken. UWV ondersteunt het zoeken naar werk met digitale hulpmiddelen op werk.nl.