Wordt u binnenkort werkloos en lukt het niet om ander werk te vinden? Dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. U moet dan wel eerst als werkzoekende zijn ingeschreven.

Inschrijven als werkzoekende

U kunt zich inschrijven als werkzoekende via de site werk.nl. Dit moet u uiterlijk op de 2e dag van uw werkloosheid doen.
Bereikt u, gerekend vanaf uw 1e dag WW, binnen 1 jaar de AOW-leeftijd? Dan vraagt u alleen de WW-uitkering aan. U bent dan niet verplicht om te solliciteren.

WW-uitkering aanvragen

U vraagt een WW-uitkering aan op werk.nl via een digitaal formulier. U kunt uw WW-uitkering vanaf 1 week voor uw laatste werkdag aanvragen. Doe het wel binnen 1 week na uw laatste werkdag. Anders krijgt u tijdelijk een lagere uitkering.
Houd de volgende gegevens bij de hand:

  • Uw burgerservicenummer (BSN).
  • Uw DigiD. Deze kunt u aanvragen op DigiD.
  • Een overzicht van de banen die u heeft gehad (CV);
  • Uw IBAN-rekeningnummer.

UWV beslist of u recht heeft op een WW-uitkering. Dat moet binnen 8 weken gebeuren.

Voorschot

Heeft UWV na 4 weken nog niets beslist? En is uw aanvraag wel volledig? Dan kunt u een voorschot op uw uitkering krijgen. Een voorschot vraagt u aan via UWV Telefoon Werknemers. UWV geeft alleen een voorschot als het vrijwel zeker is dat u een WW-uitkering krijgt. Uw voorschot wordt verrekend met de eerste uitkering. Dat kan leiden tot een nabetaling. En die kan gevolgen hebben voor toeslagen of andere regelingen.

Plichten

Bij een WW-uitkering hoort een aantal plichten. Dat begint al voordat u een WW-aanvraag doet. Zodra u weet dat u werkloos gaat worden, moet u meteen beginnen met werk zoeken. UWV ondersteunt het zoeken naar werk met digitale hulpmiddelen op werk.nl.

Organisaties

Loopbaancoach of begeleider

Nieuwland Werk Taal Zorg - Scala

 0318-65 25 00 scala-nieuwland.nlStationsweg 746711PVEde Gld

Priscilla Vreugdenhil Loopbaanadvies & Coaching

 06-28 81 76 52 priscillavreugdenhil.nlEdeseweg 526721JXBennekom

Vergelijk hulpaanbod