Wilt u met ons meedenken?

Zou u een paar vragen voor ons willen beantwoorden over de werking van deze website?
Het kost slechts enkele minuten van uw tijd.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Werk, geld en uitkering

Behandeling van het beroepsschrift bij de bestuursrechter

U heeft beroep ingesteld bij de rechtbank. Wat gebeurt er dan?

Dossier opvragen

De rechtbank vraagt uw dossier op bij de instantie. Ook vraagt de rechtbank de instantie om een reactie op uw beroepschrift. De rechtbank kan ook nog schriftelijke vragen stellen aan u of de instantie.

Zitting

Uiteindelijk nodigt de rechtbank u allebei uit voor een bijeenkomst. Zo'n bijeenkomst heet een zitting. Op de zitting krijgt u allebei de kans om uw standpunt duidelijk te maken.

De rechtbank kan vóór of na de zitting de mening van een deskundige vragen. Bij gezondheidszaken (bijvoorbeeld over de WIA of WAO) is dit vaak een arts, die u dan onderzoekt.
Soms is een zitting niet nodig; dat laat de rechtbank dan aan u weten.

Tip

U bent meestal niet verplicht om naar de zitting te gaan, maar het is wel verstandig om te gaan. Soms wil de rechtbank dat u echt komt. Dan staat in de uitnodiging een oproep om te komen. U bent dan wel verplicht om te gaan.

Uitspraak rechtbank

Meestal doet de rechtbank binnen 6 of 12 weken na de zitting uitspraak. Maar soms wil de rechter na de zitting nog meer informatie hebben. Dan gaat de rechter door met het onderzoek.

Meer weten?

U kunt meer informatie over de procedure vinden op rechtspraak.nl.

Hoger beroep

Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan kunt u binnen 6 weken hoger beroep instellen. Dat geldt ook voor de uitkeringsinstantie. In de uitspraak staat bij welke rechter u dit kunt doen. Meestal is het de Centrale Raad van Beroep. De procedure is ongeveer hetzelfde als bij de rechtbank.

Kosten hoger beroep

U betaalt € 48 euro voor het beroep bij de rechtbank, afdeling bestuursrecht en voor het hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Dat bedrag geldt als het gaat om uitkeringen, een invaliditeitspensioen of huurtoeslag. U betaalt € 178 als het gaat om een ander onderwerp.
Als u (gedeeltelijk) gelijkt krijgt, krijgt u dit geld terug.