Participeren betekent meedoen, deelnemen. Participatie wil zeggen dat alle mensen actief deelnemen aan de samenleving. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door betaald werk te hebben, een opleiding te volgen of door vrijwilligerswerk te doen. De bedoeling van de Participatiewet is dat iedereen actief meedoet en daarmee zo veel mogelijk zijn eigen inkomsten verdient. Maar als dat niet lukt, om wat voor reden dan ook, dan is bijstand mogelijk. Het recht op bijstand is geregeld in de Participatiewet.

Weinig inkomsten

U heeft weinig inkomen. Bijvoorbeeld omdat u geen werk heeft en uw WW-uitkering afloopt. Of omdat u net gescheiden bent en geen baan heeft. Of misschien bent u klaar met uw opleiding maar heeft u nog geen werk gevonden.
Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk (weer) aan het werk gaat en zo een inkomen krijgt. Bij hoe vind ik werk? leest u wat u kunt doen om een baan te vinden.

Bijstand

Voor de periode dat u op zoek bent naar werk, kunt u bijstand aanvragen. U krijgt alleen bijstand als u niet genoeg geld heeft om van te leven en niet zelf snel voor voldoende inkomsten kunt zorgen. De bijstandsuitkering is er om bijvoorbeeld huur, eten en kleren van te betalen.
Kunt u helemaal niet meer werken? En heeft u geen inkomsten en ook geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt u bijstand aanvragen op www.werk.nl.

Jonger dan 27

Ben je jonger dan 27 jaar? Dan meld je je via het digitale formulier op www.ede.nl/bijstandsuitkering. In de 4-weken 'zoektijd' die dan start, moet je solliciteren of een opleiding zoeken. Pas na 4 weken zoektijd kun je een bijstandsuitkering aanvragen .

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod